dinsdag 30 mei 2017

Fakkels in het gras

Helaas wordt er over het algemeen wat minder aandacht aan grassen besteed dan aan bijvoorbeeld madeliefjes, om een dwarsstraat te noemen. Best raar om te bedenken dat grote delen van de wereldbevolking grassen dagelijks op het menu hebben staan, althans hun zaden. En daarvoor moet er toch een vorm van (geslachtelijke) voortplanting plaats vinden. Dat grassen bloeien dat weten een heleboel mensen wel, of liever gezegd merken een boel mensen wel. Er is zelfs een pollenradar.
Dat grassen bijzonder mooi kunnen zijn is nu volop te zien. Naar een van die soorten verwijst de titel van de blog, Fakkelgras (Koeleria Macrantha).
Smal Fakkelgras, bloeiwijze

Misschien verdient het een getraint oog, maar als je het eenmaal op het netvlies hebt, dan is het erg leuk om telkens weer nieuwe groeiplaatsen van het gras Fakkelgras te ontdekken. Overigens gaat het hier om Smal Fakkelgras. Er is namelijk ook nog een Breed Fakkelgras, maar die is zeer zeer zeldzaam.
Smal Fakkelgras, habitus
Als het gras niet al te kort is gemaaid, dan is Smal Fakkelgras te zien langs de Nico Bolkesteinlaan, bijvoorbeeld.

Anders dan andere grassen langs genoemde laan (veelal Kropaar, Witbol en Glanshaver) is Smal Fakkelgras een redelijk laag blijvend gras, meestal niet hoger dan 50 cm.
Wat opvalt is de nogal gedrongen bloeiwijze van dicht op elkaar staande aartjes, maar ook weer niet zo dicht dat het een ondoorzichtige pluim is.

Veel plezier met het zoeken naar Smal Fakkelgras. Dat moet lukken, want heb blijft nog redelijk lang goed vindbaar.

Gerrit Hendriksen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten