cookieChoices = {}; Deventer Natuur: Territoriale bij

maandag 11 juni 2018

Territoriale bij

Grote wolbij (Anthidium manicatum)
Ze zijn er weer, zodra in de tuin Hartgespan (Leonurus cardiaca) bloeit, dan is daar niet veel later ook de grote wolbij.
Mijn favoriete bijtje denk ik. Geweldig mooie en eigenlijk ook wel grote bij met een vrij bijzondere levensstijl, althans de mannetjes. Ze houden er namelijk een territorium op na. Zet op een aantal plekken Hartegespan in de tuin (op zonnige plaatsen) en de kans is groot dat na verloop van tijd (en andere harige planten, de voorwaarde voor wolbijen in de tuin) deze soort ook in uw tuin is te vinden.
Het bijzondere aan wolbijen is dat ze kunnen zweven als een zweefvlieg, zie daartoe ook bovenstaand 'lucky shot'. Dat doen de mannetjes dan bij voorkeur vanaf een hoge post waarbij alle soortgenoten (en anderen) aggressief worden weggejaagd. Wolbijen verzamelen de haren van harige planten om daarmee het nest te bekleden.

De wolbijen behoren tot de familie van de Megachilidae, de buikverzamelaars. Dat wil zeggen de vrouwtjes verzamelen stuifmeel aan een buikschuier, dat is zijn rijtjer naar achter wijzende stevige haren (borstels), waarmee de pollen van de meeldraden worden geschept. In het nest word deze verzameling dan met de poten afgeveegd. Voor een geweldige foto van die buikschuier, zie http://wildebijen.nl/wolharsbijen.html.

De mannetjes van de grote wolbij zijn te herkennen aan de 3 doorns op hun achterlijf (op het 7de tergiet om precies te zijn). Zie hieronder.

mannetje Grote wolbij
Gerrit Hendriksen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten