cookieChoices = {}; Deventer Natuur: Mosflora

zondag 5 februari 2017

Mosflora

Muurtjes hebben hun eigen plantengemeenschappen. Juist in deze tijd van het jaar zijn deze goed zichtbaar. Het zijn de plantengemeenschappen waarvan binnenkort deel 6 van de Vegetatie van Nederland uit komt, ofwel de gemeenschappen van mossen en korstmossen. Eigenlijk zijn gemeenschappen van mossen op alle plaatsen in Nederland (op de wereld eigenlijk, tot in hooggebergte en aan de polen (behalve de Noordpool)) aanwezig, onder andere op stenen.

Deze foto's zijn op 5 februari 2017 genomen op de muurtjes langs de Bergsingel.


Hiernaast te zien is Gewoon muisjesmos (Grimmia pulvinata), degene met de krom gebogen sporenkapsels. Gewoon muisjesmos heeft veel zogenaamde glasharen, dat zijn de zilverkleurige haren boven op de blaadjes, welke als blaadje eigenlijk niet goed zichtbaar zijn.
Deze soort komt op erg veel plaatsen voor, waaronder op dakpannen en andere harde en stenige ondergrond.
Overigens staat ook een korstmos op deze foto. Helaas daar is de naam niet van bekend.

Aan de rechterkant is een ander veel voorkomende soort te zien. Dit is een soort met 'grote' bladeren welke in een stervorm elkaar overlappen. Tezamen met zijn groeiplaats is dat bepalend voor zijn naam, Gewoon muursterretje (Tortula muralis), een naaste familie van een zeer algemene soort die in de duinen veel is aan te treffen, het duinsterretje (Syntrichia ruralis, voorheen Tortula densa).

Kijk dus gerust eens naar de flora op de muren.

Gerrit Hendriksen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten