maandag 13 februari 2017

Winterkoning: Neem waar in het klein

2017 februari 8, 11:10: Een sneeuwdek ligt bovenop ongemaaide graspollen aan de rand van een weiland in de uiterwaarden van de IJssel ten noorden van Deventer. Ik loop langs een afrastering met prikkeldraad. Een Winterkoning vliegt langs me heen en verdwijnt ineens. Huh?

De vogel vloog door een gat in het sneeuwdek naast een paal van de afrastering een graspol in en verdween daarna onder het gras, kennelijk zoekend naar voedsel. Kleine insectetende vogels zoals de Winterkoning kunnen niet foerageren boven een laagje sneeuw. Voor diegenen die de winter willen overleven om zich vervolgens in de lente te kunnen voortplanten is het noodzakelijk dat zij zulke trucs hebben aangeleerd.

Dit is een kleine waarneming van vogelgedrag.

Het is niettemin van belang dat een dergelijke bijzondere waarneming inzicht geeft in het gedrag van dieren en dus meer waard is dan een 'gewone' waarneming. Het maakt het persoonlijke waarnemingsplezier een stuk rijker. Waarnemen is veel meer dan 'scoren', dat wil zeggen 'postzegels verzamelen'.

Zelf had ik dit vogelgedrag vroeger nooit gezien, u misschien wel. Zulk gedrag is in het meestal niet terug te vinden in vogelgidsen, misschien in soortspecifieke boeken maar het kan wel zijn dat het nooit opgeschreven geweest is, in welke taal dan ook.

Het is op zich waardevol om dierengedrag te melden. Neem waar in het klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten