cookieChoices = {}; Deventer Natuur: 6000+ plus fotos van 1 vierkante meter

zaterdag 4 maart 2017

6000+ plus fotos van 1 vierkante meter

Hoe mooi wil je het hebben? In je achtertuin meedoen aan een onderzoek naar het voorkomen van zoogdieren in Deventer. Op de najaarsbijeenkomst voor natuurvrijwilligers werd even kort gesproken over een onderzoek dat gaande was met cameravallen. Direct opgegeven natuurlijk en op 26 januari 2017 was het zover. Er werd een cameraval in onze tuin geïnstalleerd. Overigens op de dag dat een verslaggeefster van Trouw met de onderzoeker mee heeft gelopen. Dat laatste maakte het wel weer helemaal bijzonder. Zie hier het artikel erover.

De tuin is niet helemaal volgens de regelen der kunst aangelegd, althans de tegenwoordige kunst (met grind en tegels!!!). Je zou kunnen zeggen dat het een wilde tuin is met een hoop met takken en overal in de tuin nog de bladeren van afgelopen herfst. De camera stond gericht op die bewuste hoop met takken.
Bunzing op 30 januari 2017
Wat kun je verwachten in een tuin waarin een camera staat opgesteld die 10 foto's maakt bij een beweging van een object wat ook warmte afgeeft? Behalve de onvermijdelijke katten van de buurt (zeker 4 verschillende !!!!) ook merels, koolmees, vink en de muis die in de takkenhoop woont. De foto's van merel en muis zijn niet geteld, maar het zijn er veel.
Bunzing op 7 februari 2017
Dan op 30 januari om 5 uur in de ochtend, bij 3 graden een bunzing. Whoooh, dat was niet verwacht. 
Al hoewel, op 3 december 2013 had ik achter mijn tuin in het aansluitende parkje al eens een bunzing gezien, zie daarvoor de waarneming op waarneming.nl.


Een schim van een steenmarter op 20 februari 2017
Van mijn buurtgenoten weet ik dat er steenmarters rond rennen door de achtertuin (hun achtertuin). Echter ook door mijn achtertuin. Dat weet ik nu, zeker twee keer (mogelijk 3 keer) op de camera, alleen niet netjes geposeerd. Dat is dan weer jammer.
Zie ook deze foto.

Wat ook geweldig is, is dat door al die waarnemingen ook inzicht gekregen kan worden in de temperatuur over de dag heen (geen idee van de nauwkeurigheid van die camera, maar toch) en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sneeuwdek (van 7 februari tot 15 februari).

Naast de bunzing en de steenmarter is de meest opmerkelijke waarneming, of beter gezegd waarnemingen, die van een egel en wel 2 keer waaronder die nacht dat het -1 graden is!!!
Altijd gedacht dat egels voor redelijke lange tijd in winterslaap gaan, niet dus.

Net voordat de camera weer wordt opgehaald op 1 maart 2017 weer een bunzing en dat op die ene vierkante meter.

Al met al een bijzondere leuke serie aan foto's en een geweldig nieuw inzicht in mijn eigen achtertuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten