cookieChoices = {}; Deventer Natuur: Een Amerikaan in Deventer

zaterdag 1 juli 2017

Een Amerikaan in Deventer

Spoorlijnen en andere 'ruige' hoekjes hebben een grote aantrekkingskracht op mij en met mij vele andere floristen. Waarom? Omdat er nog wel eens wat te vinden is wat 'spontaan' opkomt. Zo ook vandaag, bij mijn tweede bezoek aan het nogal 'ruige' terrein langs het spoor zo ongeveer boven de Veenweg.
Habitus Amerikaanse kruidkers

In eerste instantie dacht ik aan de Steendkruidkers (Lepidium ruderale), maar er klopte iets niet, de zaden waren anders en vooral het blad klopte niet. Bovendien heeft de habitus van Steenkruidkers iets weg van een kandelaar.
De app obsmap geeft, als je hem goed het geconfigureerd alle soorten die in Nederland voorkomen. Ik schrok even van de hoeveelheid kruidkersen van het geslacht Lepidium. Geen flora meegenomen natuurlijk. Later weer terug gegaan om de twijfel tussen Amerikaanse en Dichtbloeiende kruidkers weg te nemen. Het detail van de kroonbladen die langer zijn dan de kelkbladen in combinatie met de ronde hauwtjes is een cruciaal determinatiekenmerk. Bekijk ook deze foto
Bloeiwijze en hauwtjes Amerikaanse kruidkers (foto USGS
Native Bee Inventory and Monitoring Laboratory)
van de 'USGS Native Bee Inventory and Monitoring Laboratory'.
Bloeiwijzen en hauwtjes Amerikaanse kruidkers
Dus de Ameriakaanse kruidkers, Lepidium virginicum, in het Engels 'Virginia pepperweed', 'Virginia Peppergrass' of 'Poor man's pepper' genoemd.
Iets met Virginia is belangrijk hier, het is een Amerikaanse soort die sinds de 18de eeuw is ingeburgerd in heel Europa. Via 'graanverontreiniging' is de soort in Europa terechtgekomen. Spoorlijnen zijn een bekende route die veel planten vanuit de havengebieden naar andere delen meer in het binnen land hebben verspreid.  

Het is een vrij zeldzame soort die voornamelijk in het urbane district te vinden is op open, zonnige en warme, droge, ± voedselrijke, matig stikstofrijke en omgewerkte, matig zure tot iets kalkhoudende zand- en leemgrond en op meestal stenige plaatsen.

Meer informatie over deze soort is o.a. te vinden op verspreidingsatlas.nl.

Gerrit Hendriksen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten