woensdag 11 december 2019

Bloemen in de heg

Rankende duivekervel
Op zich niet direct heel bijzonder, bloemen in de heg. Heggerank, Bosrank en nog zo wat van dat soort soorten. Totdat je de soort wel herkend, maar .... Half mei, Veenweg/Brinkgreverweg. De weg lag open. Heel irritant. Tijdens het wachten voor het verkeerslicht (waarom eigenlijk, want er was geen verkeer, maar braaf als ik ben) toch wel even rondkijken. Huh, Rankende helmbloem in de heg, nee wacht. die intense kleuren van die bloemen. Dat kan alleen maar een Fumaria (Duivenkervel) zijn. 
Rankende duivenkervel
De blog stadsplanten.nl had in het artikel van 27 april 2019 net over deze soort gehad. Ja, dus herkenning en vooral ook bevestiging was niet heel moeilijk. Het gaat dus om Rankende duivenkervel (Fumaria capreolata).
Rankende duivenkervel

Het is een bijzonder warrige plant en was door de hele heg heen gevlochten, meters lang. 

Die kleuren zijn echt bijzonder. 
Vrij goed te zien is die diep purperkleurig punt van de kokervormige bloemen.

Verspreidingsatlas laat heel mooi zien dat de soort de laatste decennia vanuit het Oostelijke rivierengebied (Rijn) Nederland heeft veroverd en wel langs de rivieren. De steden springen er ook uit Utrecht en Amsterdam met name. 

Er gebeurt toch eigenlijk best veel eigenlijk. Ieder jaar wel een paar nieuwe soorten in de stad erbij. Ik denk dat dit de eerste was van 2019.
Wat een geweldige soort. Welkom in Deventer.
 
Gerrit Hendriksen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten