zondag 29 december 2019

Wolven op straat

Habitus Geribde wolfsmelk (Euphorbia prostrata)
Deze titel kan aandacht trekken van mensen die op zoek zijn naar informatie over wolven (Canis lupus), zeer zeker een populair onderwerp op dit moment in Nederland en zeker net ten oosten van Deventer.

Sorry, teleurstelling, want hieronder gaat het over wolfsmelken, ofwel planten van het geslacht Euphorbia of mogelijk binnenkort (in de nieuwe Heukel's flora) Chamaesyce. Er zijn een aantal soorten nieuw in Deventer die binnen deze groep van wolfsmelken vallen. Kenmerkend is de liggende habitus. Ik had al eens eerder geschreven over 1 van die nieuwkomers voor Deventer en wel over Straatwolfmelk (Euphorbia maculata), zie de blog hierover van juli 2018. Ik had toen kunnen schrijven dat het wachten is op nog andere soorten. Dat was in augustus 2019 het geval. Tegelijkertijd met een andere nieuwe soort voor Deventer, te weten Lijmkruid (zie de blog op stadsplanten.nl) werd op een stoepje een andere liggende wolfsmelk gevonden. Direct was al duidelijk dat het niet de Straatwolfsmelk  was, want ongevlekte bladeren.

Detail Geribde wolfsmelk (Euphorbia prostrata)
Lijstje met kenmerken erbij, op de knieën (want de beharing op de vruchten bleek van belang) en dan is duidelijk dat het hier om Geribde wolfsmelk gaat.
Ofwel, een liggende wolfsmelk zonder vlekken op het blad en alleen op de ribben van de vruchten beharing. Dat laatste is het meest onderscheidende kenmerk van de liggende wolfsmelken.
Geribde wolfmelk beharing op de ribben, Gladde wolfsmelk heeft geheel gladde vrucht (ik ben in blijde verwachting van deze soort in Deventer) en de Straatwolfsmelk een volledig behaarde vrucht.

Van oorsprong komen ze uit Amerika en migreren nu vanuit Zuid-Europa naar de noordelijke delen van ons continent. Het zijn zogenaamde containerplanten. Ofwel planten die meeliften met in het oorsprongsgebied gekweekte en op transport gezette planten. In dit geval aantoonbaar via kuipplanten uit Zuid-Europa. Een zeer lezenswaardig artikel over dit fenomeen is vinden in een artikel in Dumortiera wat te vinden is via alienplantsbelgium.be. In dat bewuste artikel wordt overigens gesproken over Chamaesyce als geslachtsnaam. Verder nog een hele lijst aan soorten die gevonden kunnen worden in kuipplanten. Misschien een keer een excursie naar een tuincentrum ondernemen komend jaar. Lijkt me best spannend.

Vermeldenswaardig is data Geribde wolfsmelk flavonoïden, fenolen en fenolzuren bevat en wordt genoemd als geneeskrachtige plant met een helende werking bij hemorroïden (aambeien) (Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Euphorbia_prostrata).
Habitus Geribde wolfsmelk (Euphorbia prostrata)

Gerrit Hendriksen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten