cookieChoices = {}; Deventer Natuur: Mossige steenbegroeier

vrijdag 3 mei 2019

Mossige steenbegroeier

Dat is nog eens naam waar je mee voor de dag kunt komen. In het Nederlands is het Mosbloempje (Crassula tillaea). Mossige steenbegroeier is de vrije vertalling van de Engelse naam Mossy stonecrop.
Mosbloempje met Liggen vetmuur
Even schrikken, want de wetenschappelijke naam Crassula roept doembeelden van de andere vertegenwoordiger van dit geslacht op. Te weten de Watercrassula. Dit is een uit Australië en Nieuw Zeeland ontsnapte exoot die vlakdekkend sloten en poeltjes en andere wateren kan bedekken.
Eigenlijk is het vermogen van deze twee leden van de Crassula familie hetzelfde, afgebroken stukjes worden nieuwe planten, mits voldaan wordt aan de juiste omstandigheden. Voor Mosbloempje geldt dat dit schrale zandgrond moet zijn. Genoeg aanwezig zou je zeggen. Echter, verspreidingsatlas is vrij duidelijk, vrij zeldzame soort. De waarnemingen in Deventer e.o. laten ook al niet veel twijfel hierover bestaan. Slechts 2 keer eerder opgegeven door waarnemers, en wel op dezelfde plek, te weten op één van de begraafplaatsen van Deventer.

Details, met o.a. de bloeiwijze van Mosbloempje.
Er zijn diverse verhalen over het Mosbloempje, bijvoorbeeld op eerder genoemde bron waar het de straten van Harderwijk rood schijnt te kleuren. Of de bijdrage op de blog stadsplanten, waar het als een van de soorten wordt gekend die als voegenvuller zou kunnen worden aangemerkt. Ok, nou dat is zeker niet geval in Deventer! Of kijken we er altijd overheen. Ik schat in dat dat laatste wel eens het geval zou kunnen zijn. Houd waarneming.nl maar in de gaten. Er zullen meerdere waarnemingen volgen nu er weer een zoekbeeld van een soort is bijgekomen.

Gerrit Hendriksen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten